28 Eylül 2016 Çarşamba

İspanya'ya İlk Adım



Yorucu vize işlemlerinin ardından yolculuk zamanı geldi çattı. 16 Eylül 2016 sabahı 06.15 de Adana Havalimanın'dan İstanbul Sabiha Gökçen aktarmalı Madrid uçuşum başladı. Toplamda 5 saatlik yorucu yolculuğun ardından Madrid Barajas Airport'a iniş yaptım. Pasaport kontrolü ve bagaj teslimi ile kendimi Madrid'te buldum. ( Pasaport kontrolü hiç sıkıntı olmadı. Pasaportu verdim memur taradı ve tek bi soru sormadan iade etti. Bütün kontrol 20 sn geçmedi.) Barajas airport 4 terminalden oluşuyor. T1, T2, T3 ve T4. Pegasus T1'e inis yaptı. Otobüs ile Oviedo'ya geçmeyi tercih ettim. Otobüs T4 terminalinden kalkıyor. Terminaller arası ücretsiz servis mevcut. Otobüs terminalinde kiosklardan bilet almak mümkün olduğu gibi, internetten de önceden alabilirsiniz. 15.45 de hareket eden otobüs Oviedo'ya doğru yol almaya başladı. Otobüs seferlerini busbud.com ve alsa.es den sorgulayabilirsiniz. Ben ALSA firmasını tercih ettim. Otobüs yolculuğu oldukça rahattı. Türkiye'de sadece uçak yolculuklarında görebildiğimiz, otobüs yoluluklarında alışkın olmadığımız "hostes"ler hizmet veriyor İspanya'da otobüs yolculuklarında. Yolculuk boyunca içecek, yiyecek ikramlar oldukça kaliteli. Kulaklıktan yastığa varana kadar bütün imkanlar mevcut. Üstelik bütün hepsi yolculuk sonunda sizde kalıyor. 5,5 saatlik kaliteli bi yolculuğun ardından Oviedo'ya varabildik. Otobüs istasyonunda benden 10 gün önce Oviedo'ya ulaşmış arkadaşlarım karşıladı.(buradan onlara bütün samimiyetimle teşekkür ediyorum.) Eğer tanıdığınız birileri yoksa sizi karşılayacak ve öncesinde ev ya da yurt ayarlayamamışsanız 20-25€ ya  hostel bulabilirsiniz. Bütün bu yolculuğun ardından ertesi gün ev aramaya başladım. Ve arkadaşlarımın da tavsiyesi olan idealista.com bu konuda bana yardımcı oldu. Ve geleli daha 24 saat olmadan konaklama işi hallodu. Fiyat konusunda 175-250€ arasında değişiyor ve seçenek oldukça fazla. Şimdilik yazacaklarım bunlarla sınırlı. Merak ettikleriniz yorum olarak atabileceğiniz gibi bana;

imevlid@gmail.com
+90 (545) 697 5728 (sadece whatsapp)
facebook.com/redapple9331
instagram/mevlut1s1k

Yollarıyla ulaşabilirsiniz...

23 Eylül 2016 Cuma

Etkilisim Oncesi (vize islemleri)


İSPANYADA ERASMUS+

2016 Mart ayında Erasmus+ Maceram başladı. Şu an İspanya'nın Asturias eyaletinin başkenti Oviedo'dan yazıyorum. İspanya'ya giriş yapalı tam 1 hafta oldu. Erasmus maceram boyunca edindiğim tecrübeleri yaşadığım aksilikleri sizinle paylaşacağım. Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi Metalurji ve malzeme Mühendisliği öğrencisiyim. 2016/2017 akademik yılı boyunca Oviedo'da "Universidad de Oviedo" üniversitesinde olacağım.

VİZE HAKKINDA

Üniversitedeki resmi işlerin tamamlanmasından sonra karşı üniversiteden "letter of acceptans"(kabul mektubu) gelmediyle vize için randevu aldım. Randevu BLS INTERNATIONAL tarafından veriliyor. İkamet adresinizin konumuna göre size en yakın büyükelçilikten randevu veriliyor. Zaten 2 adet büyükelçilik var(İstanbul ve Ankara) İstenen evraklar her ikisinde de aynı olsa da içerikler değişebiliyor. Gelin bunları inceleyelim.
 Not: Açıklayacağım evraklar TC vatandaşları için geçerli. Mesela Azerbaycan gibi yakın ülkelerden gelen vatandaşlar vardı onlar bizden farklı evraklar sundu.

1) En az 12 ay geçerli pasaport. Günümüzde zaten öğrenciler sadece defter bedeli 84₺ ödeyerek istediği süre boyunca ücretsiz pasaport sahibi olabiliyor. 25 yaş ve üzeri öğrenci belgesi ile gitmeli(imzalı ve mühürlü e-devlet kabul edilmiyor)

2) Eğer varsa eski pasaportunda işlem görmüş sayfaları ve yeni pasaportun kimlik bilgilerimizin yer aldığı sayfanın fotokopileri.

3) Vize başvuru formu. Elde veya dijital ortamda ingilizce veya ispanyolca doldurulabilir. Fotoğraf yapıştırılacak!

4) 🚩📌Karşı kurumdan gelen akseptans yani kabul mektubu. Burda şöyle bi durum mevcut; İstanbul başkınsolosluğu; akseptansta yazan program tarihlerinin gün/ay/yıl olarak belirtilmesi gerektiğini istiyor. Bi arkadaşım tekrar akseptans istemek zorunda kaldı karşı kurumdan. Ben Ankara büyükelçiliğindd yaptım. Benim akseptansımda ay/yıl şeklindeydi ve sorun olmadı.😉

5)📍📌Buraya dikkat!!!
Eğer 180 günden uzun süre ise programınız yani 2 dönemse ;
Devlet hastanesi veya tam teşekküllü özel hastaneden alınacak Sağlık raporu.(Devlet hastaleri öğrenciye ücretsiz veriyor)

Alınan sağlık raporu, yeminli herhangi bir noterle anlaşması bulunan bir ispanyolca tercümanına çeviri yaptırılıp, tercümanın anlaşmalı olduğu notere gidip tasdik ettirdikten sonra kaymakamlıkta Apostil mührü vurdurulacaktır. Sonrasında bu hale gelince fotokopisi çekilecek ve aslı ve fotokopisi ile gidilecek randevuya. İşin dikkat edilmesi gereken yanı şu;

İstanbul İspanyol başkonsolosluğu, tercüme dili olarak İngilizce, İspanyolca, ve Fransızca kabul ederken Ankara büyükelçiliği sadece ve sadece İspanyolca tercümeyi kabul ediyor ve asla taviz vermiyorlar. Bunun maduriyetini Ankara'da ben kendim bizzat yaşadım. Ben ingilizce tercümeli raporla gittim kabul etmediler 2 hafta sonrasına randevu verdiler. Biraz yalvarma ile ertesi gün için randevu alabildim. Doğru tercüme ettirip apostil noter onayını halledip ertesi gün başvuru yapabildim.

6) 📍📌 Yine aynı şekilde dikkat!!
Adliyeden alınacak onaylı mühürlü imzalı adli sicil belgesinin İspanyolcaya tercüme ve noter onayından sonra alınan apostilli hali ve fotokopisi ile randevuya gidilecek. Yine aynı şekilde Ankara sadece İspanyolca kabul ediyor. İstanbul İspanyolca, İngilizce, Fransızca. Bunun ve sağlık raporunun mağsuriyetini yaşadım. 

7)Olmazsa olmazımız nüfüs cüzdanı fotokopisi😉😀

8) İlçe nüfus müdürlüklerinden alınabilen Tam tekmil aile nüfus kaydı örneği.

9)Yine İlçe nüfustan alınabilen İkametgah ilmühaberi.


10) Elde yazılmış vize başvuru dilekçesi. Üzerinde adres, telefon, e-mail bilgilerinin bulunması gerekir.(TÜRKÇE YAZILABİLİR)

11) Gidiş dönüş uçak bileti REZERVASYONU. Satın almaya gerek yok. Rezervasyon yapıp çıktı alın. Ben THY den yapmıştım. Ama bileti Pegasustan aldım mesela😂

12) Konaklama rezervasyonu En az 15 gün olacak. Booking.com dan ücretsiz yapılabiliyor😉
(Sonrasında iptal etmeyi unutmayın para alıyolar.)


13) Masrafları karşılayacak sponsorun hesap bilgileri. Hibem var diye düşünebilirsiniz. Yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak bi fiyat belirliyo konsolosluk. Ve bunun karşılayabileceğinizin temibatını istiyor. Mesela bu yıl 550€ idi. Hibem 400€ idi. Geri kalan 150€ yu babamı sponsor göstererek başvuru yaptım. Sponsorun emekli olması daha az bilgi sunmanızı sağlıyo sponsor hakkında. Verdiğim sayılar aylıktı bunu kalacağınız ay ile çarpın. Tüm bu anlattıklarımın kısacası

http://ankaravisa.es/turco/ogrenci_vizesi_90_fazla.html Linkinde mevcuttur.

Bana;
imevlid@gmail.com
+90 (545) 697 5728 (sadece whatsapp)
facebook.com/redapple9331
322351@ogr.ktu.edu.tr
Yollarindan ulasabilirsiniz...